Justitie fara secrete
AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania
::  Home  ::  Forum  ::  Stiri juridice  :: 
AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania
AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania
AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania
Spete

Cele mai citite spete in ultima saptamana
Ultimele spete adaugate
Cele mai bune spete

Delapidare


AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania
Gestionar. Receptioner la hotel. Valuta. Functionarul care, desi nu are atributiuni exprese de gestiune, indeplineste activitati ce caracterizeaza gestiunea de fapt. Data publicarii: 2003-06-01
Tematica: Penal
Nota: 0

Prin sentinta penala nr. 215 din 11 decembrie 1973, Tribunalul judetean Constanta l-a condamnat, printre altii, pe inculpatul L. F. R. la 10 ani inchisoare si 4 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a si c Cod penal pentru infractiunea de delapidare prevazuta de art. 223 alin. 2 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal la 3 am inchisoare pentru infractiunea prevazuta de art. 37 alin. 1 din Decretul nr. 210/1960 si la 5 ani inchisoare pentru infractiunea prevazuta de art. 37 alin. 3 din acelasi decret, urmand a executa, in baza art. 33 lit. a si art. 34 lit. a Cod penal, pedeapsa de 10 ani inchisoare si 4 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a si c Cod penal.
De asemenea, inculpatul a fost obligat sa plateasca partii civile I. H. R. Mangalia suma de 48 881 lei, paguba neacoperita, precum si dobanda legala.
Instanta de fond a retinut, in fapt, urmatoarele:
Inculpatul L. F. R. a indeplinit functia de receptioner-sef la Hotelul S. din statiunea Jupiter, primind spre pastrare diferite sume in valuta de la turistii straini. Totodata, avea gestiunea vederilor, a marcilor postale vandute la receptie, precum si a sumelor platite de turisti pentru convorbirile telefonice interurbane. La controlul din 3 iulie 1973 s-a constatat ca are o lipsa de 3300 marci vest-germane, 1148,10 lei din gestiunea vederilor si marcilor postale si 604,46 lei din convorbirile telefonice, stabilindu-se ca prejudiciul total a fost cauzat de inculpat prin insusirea banilor. O parte din valuta a fost vanduta coinculpatilor B. V. si C. I., iar restul acesteia a fost cheltuit de inculpat pentru cumpararea unor bunuri de la magazinele cu vanzare pe valuta.
Prin decizia nr. 1163 din 27 aprilie 1974, Tribunalul Suprem, Sectia penala a fost admis recursul declarat de inculpat, numai in ceea ce priveste pedepsele de 3 ani si de 5 ani inchisoare aplicate in baza art. 37 alin. 1 si 3 din Decretul nr. 210/1960, constatand ca, in temeiul art. 2 din Decretul nr. 9/1974 sunt gratiate cu 1/4.
Procurorul general a declarat recurs extraordinar impotriva ambelor hotarari, sustinand ca pedeapsa aplicata inculpatului L. F. R. este prea mare in raport de varsta sa, de lipsa antecedentelor penale, precum si de faptul ca a fost influentat la savarsirea infractiunilor de ceilalti inculpati.
Motivul de recurs este intemeiat.
Intradevar, instanta de fond a stabilit pedeapsa pentru infractiunea de delapidare la 10 ani inchisoare, 4 ani interzicerea unor drepturi si confiscarea partiala a averii, fara sa faca o analiza completa a tuturor datelor privind persoana infractorului, precum si a imprejurarilor de fapt in care a fost savarsita infractiunea, iar instanta de recurs a retinut-o fara a observa aceste aspecte concrete, a caror examinare era necesara.
Din probele administrate rezulta ca inculpatul L. F. R. a savarsit sustragerile de marci dupa ce coinculpatii B. V. si C. I. l-au asigurat ca le vor cumpara si au staruit in acest scop, ceea ce l-a influentat in luarea hotararii de insusire.
De asemenea, se constata ca inculpatul era in varsta de 23 ani la data savarsirii infractiunilor si ca nu are antecedente penale, ceea ce duce la concluzia ca sub aspectul individualizarii pedepsei, hotararile atacate sunt vadit netemeinice.
Referitor la obiectiile inculpatului referitoare la lipsa calitatii de gestionar si pe cele de consecinta a gresitei incadrari juridice a faptei se constata ca acestea sunt neintemeiate.
Inculpatul, ce lucra la Intreprinderea de hoteluri si restaurante Mangalia ca receptioner-sef, a primit in mod obisnuit in depozit, ca prepus al unitatii, sume in valuta de la turistii straini, avand pentru aceasta acordul - cel putin tacit - al directorului hotelului. Cu acest prilej a intocmit pentru fiecare depunere chitante in dublu exemplar. Asemenea imprejurari caracterizeaza insa calitatea de gestionar de fapt pe care inculpatul si-a asumat-o si la care se refera prevederile art. 31 din Legea nr. 22/1969, indiferent ca aceasta sarcina nu i-a fost atribuita in mod expres. Ca urmare, si incadrarea juridica data faptei este legala. In consecinta, in mod corect cele doua hotarari au inlaturat aceasta aparare formulata de inculpat.
Recursul extraordinar urmeaza deci a fi admis, a se casa hotararile atacate numai cu privire la pedeapsa aplicata inculpatului L. F. R. pentru infractiunea de delapidare, pe care o modifica, reducand-o la 5 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a si c Cod penal. Totodata, urmeaza a se constata ca aceasta pedeapsa este gratiata in intregime, conform art. 2 din Decretul nr. 115/1977.

TRIBINALUL SUPREM, decizia nr. 46 din 29 august 1977
AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania
 
AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania

Alte spete

Desfacerea disciplinara a contractului de munca.
Decizie nr. 172- din 11 iunie 2002
Decizie nr. 158- din 30 mai 2002
Decizie nr. 169- din 11 mai 2002
Decizie nr. 141-din 30 aprilie 2002
Loviri cauzatoare de moarte - art. 183 C.pen.
Loviri cauzatoare de moarte
Prescrierea dreptului de a emite decizie de imputare
Decizie nr.130- din 16 aprilie 2002
Decizie nr. 123- din 16 aprilie 2002
Decizie nr. 116- din 11 aprilie 2002
Decizie nr. 103 - din 26 martie 2002
DECIZIA COMISIEI JUDETENE PENTRU APLICAREA LEGII NR.18/1991
Dispozitie privind delegarea calitatii de ordonator secundar de credite.
ACT ADMINISTRATIV INTRAT IN CIRCUITUL CIVIL
Decizie nr. 95- din 21 martie 2002

AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania
AVOCATURA.COM - principalul forum juridic din Romania